ĐUBRIVA 

  Đubriva predstavljaju prirodnu ili veštačku supstancu koja u svom sastavu sadrži hemijske elemente koji poboljšavaju rast i produktivnost biljaka. Đubriva poboljšavaju plodnost zemljišta i nadoknađuju hemijske elemente koji su iz zemlje izneti sa prethodnim usevima. Plodnost zemljišta je ujedno i kvalitet zemljišta koji mu omogućava da obezbedi hranljive elemente u adekvatnim količinama, kao i odgovarajuću ravnotežu za podsticanje rasta biljaka kada su drugi faktori (kao što su svetlost, vlaga, temperatura i struktura zemljišta) povoljni. Tamo gde plodnost zemljišta nije dobra, mogu se dodati prirodna ili veštačka đubriva za snabdevanje potrebnim hranljivim materijama za biljke.


OSNOVNA ĐUBRIVA 

  Osnovna đubriva se grubo mogu podeliti na organska i neorganska (mineralna). Osnovna razlika je u izvoru iz kojeg je đubrivo nastalo.

Njihova specifičnost leži u njihovoj strukturi koja je dizajnirana tako da se u zemljištu odvija postepeno otpuštanje hranljivih materija.

Prilikom proizvodnje kompleksnih mineralnih NPK đubriva postiže se da svaka pojedinačna granula sadrži hranljive materije u istom odnosu, a to nam omogućava maksimalno korišćenje od strane biljaka. Primenom ovih đubriva omogućavamo gajenim kulturama brz, ujednačen porast i veću fizičku stabilnost useva. Takve biljke su mnogo tolerantnije na nepovoljne klimatske uticaje i pružaju sigurnost u proizvodnji.

  Najvažnije organsko đubrivo svakako je stajnjak. Stajnjak predstavlja osnovno đubrivo jer sadrži sve hranjive elemente potrebne za ishranu biljaka. 
Danas, u nedostatku domaćeg stajskog đubriva, sve češće su u upotrebi peletirana đubriva organskog porekla, kao adekvatna i poboljšana zamena za tradicionalno stajsko đubrivo.

Organska peletirana djubriva dobijena posebnom tehnologijom koja organske izvore azota pretvara u đubriva sa sporim otpuštanjem što je naročito važno jer je azot vrlo nestabilan u zemljištu. Osim prirodnog azota, đubriva takođe imaju visok sadržaj fosfora i kalijuma, kao i mikroelemente.

Značaj ovog đubriva je utoliko veći ukoliko nam je poznata činjenica kako peletirano stajsko đubrivo u svom sastavu nema niti može imati štetne primese poput semenki korova, uzročnika bolesti, štetočina, hormona... Skladno tome, razbacivanjem peletiranog organskog đubriva nikako ne možemo raširiti štetne korovne vrste, kao što je to slučaj s kupljenim „domaćim“ stajskim đubrivom.

Takođe, jedna od prednosti ovih đubriva je to što su proizvodi u vidu peleta odnosno malih granula, promera 2-5 mm, čime je olakšano njegovo rasipanje po proizvodnim površinama. Drugim rečima, stajsko đubrivo sada možemo razbacivati jednostavno i lako, slično mineralnim đubrivima.


VODOTOPIVA ĐUBRIVA

  Vodotopiva đubriva su đubriva koja se mogu lako rastvoriti u vodi i primeniti kao prihrana za biljke putem zalivanja (kap po kap) ili folijarnog tretmana radi povećanja prinosa i poboljšanja kvaliteta useva. Prednost ovakvih đubriva je laka primena, preciznije doziranje i brzo usvajanje lako dostupnih hranljivih materija od strane biljaka.

Vodotopiva đubriva sadrže pored NPK elemenata, kalcijuma, magnezijuma, sumpora i helatirane mikronutrijente za kompletnu ishranu biljaka. Pored toga što ova đubriva predstavljaju kompletnu hranu za biljke, kompatibilna su sa većinom insekticida, herbicida ili fungicida na tržištu, što štedi vreme i olakšava aplikaciju.

Vodotopiva đubriva se generalno smatraju 100% rastvorljivim u vodi sa niskim indeksom soli da bi smanjila mogućnost sagorevanja biljnog tkiva i pogodna su za folijarnu primenu ili fertigaciju. Imaju veoma nizak nivo natrijuma, hlora ili teških metala, izuzetne su čistoće i rastvorljivosti. Formulisana su bez inertne materije, tako da ne dovode do začepljenja sistema za navodnjavanje.


SPORODELUJUĆA ĐUBRIVA 

  Sporodelujuća đubriva sadrže hranljive materije koje se polako rastvaraju u vodi i sporo se oslobađaju. Đubriva sa sporim oslobađanjem čine hranljive materije dostupnim biljkama postepeno tokom vegetacije, umesto odjednom. Brzina oslobađanja hranljivih materija zavisi od aktivnosti bakterija u zemljištu, što zauzvrat zavisi od temperature i vlage zemljišta.

To znači da đubriva sa sporim oslobađanjem dodaju hranljive materije zemlji postepeno tokom dugog vremenskog perioda. Prilikom prodiranja vode u omotač granule, rastvaraju se hranljivi elementi i postepeno se oslobađaju i ulaze u zemljište. Često, hranljive materije u đubrivima sa sporim oslobađanjem postaju dostupne u zemljištu tokom perioda od 6 do 8 nedelja ili duže. Nekim đubrivima sa sporim oslobađanjem može biti potrebno i do 18 meseci da potpuno oslobode sve svoje hranljive materije.

Đubriva sa sporim oslobađanjem se često koriste za tek zasađeno cveće, voće, grmlje ili drveće, kojima je potrebno više hranljivih materija dok nastavljaju da rastu i razvijaju korenov sistem.

Sporim oslobađanjem hranljivih materija u zemljište izbegava se ispiranje hranljivih materija. Na ovaj način se redukuje prekomerno trošenje đubriva, čineći poljoprivredu i baštovanstvo efikasnijim.

Sporo oslobađanje hranljivih materija takođe sprečava zagađenje podzemnih voda oticanjem đubriva tokom kišnih oluja ili poplava. Ovo je posebno korisno u oblastima koje su sklone oticanju, kao što je nagnuti teren ili zemljište koje je sklono eroziji.

Kompanija Hemcof d.o.o. nudi širok izbor mineralnih, organskih i organo-mineralnih đubriva, vodotopivih i sporodelujućih đubriva renomiranih svetskih proizvođača za najrazličitije namene i kulture.
Takođe kupovinom u našem maloprodajnom objektu dobićete savete prilikom izbora đubriva za sve poljoprivredne kulture, kao i vreme i način primene.